Çerez Örnek

Exchange Programs

Ege Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından başka kurumlarla yapılan anlaşmalar ve kurulan ortaklıklar aşağıda belirtilmiştir.

 

ERASMUS+

Avrupa'da yükseköğretimin kalitesini arttırmak, yükseköğretim kurumları arasında işbirliğini geliştirmek ve Avrupa boyutunu güçlendirmek gibi amaçlar taşıyan ve adını, değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olmasından dolayı Rönesans Hümanizminin önemli temsilcilerinden biri olan Hollandalı bilim adamı Desiderius ERASMUS'tan (1469-1536) alan Erasmus+ Programı (Öğrenim + Staj Hareketliliği), uluslararasılaşma açısından bölümümüzün de yararlandığı önemli bir AB programıdır. Bölümümüzün Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği anlaşmaları 2004-2005 eğitim-öğretim yılından beri yapılmaktadır ve bu tarihten itibaren bölümümüz anlaşmalı olduğu üniversitelere öğrenci göndermekte ve bu üniversitelerden öğrenci kabul etmektedir. Her sene bahar döneminde Erasmus programına başvuran öğrenciler için sınav yapılmaktadır ve öğrenciler bu sınav sonuçlarına göre başarılı olmaları halinde tercih ettikleri üniversitelerden birine gönderilmektedir.

Tarih Bölümü Erasmus Koordinatörlüğünü Doç. Dr. Hilal ORTAÇ ve Tarih Bölümü Erasmus Koordinatör Yardımcılığını Araş. Gör. Dr. Elif Charlotte NELSON yürütmektedir. Bölümümüzde zorunlu staj olmamasına rağmen öğrencilerimiz bilgilendirme toplantıları aracılığı ile Erasmus Staj Hareketliliği programına da yönlendirilmiş ve programdan son beş akademik yılda birer öğrencimizin yararlanması teşvik edilmiştir. 2023-2024 akademik yılı için Tarih bölümünün lisans programı için yapmış olduğu anlaşmalar ise aşağıdaki tabloda verilmiştir:

Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği kapsamı, süreleri, kimlerin başvurabileceği/asgari şartlar, gidilecek kuruluşların belirlenmesi, güncel başvuru takvimi, başvuru şekli, uygunluk kontrolü, yabancı dil seviye tespiti, başvuru değerlendirme ve seçim işlemleri, seçim sonuçları ve diğer detaylar Ege Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan Uygulama El Kitabı belgesinde görülebilir.

 

Mevlana

Üniversitemizde programımızın da dahil olduğu Mevlana değişim programı yer almaktadır. Programın amacı Türkiye’yi yükseköğretim alanında bir cazibe merkezi haline getirmek, Yükseköğretim kurumlarımızın akademik kapasitelerini artırmak, Yükseköğretimin küreselleşme sürecine katkıda bulunmaktır. Arş. Gör. Kadir ÇELİK Tarih Bölümü Mevlana Koordinatörüdür. Protokol imzalanması ve öğrenci başvurusu halinde bu program için uygulanacak olan politikalar Mevlana Değişim Programına İlişkin 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre düzenlenmiştir. Tarih bölümünün protokol yapmış olduğu üniversite aşağıdaki tabloda verilmiştir:

 

Farabi Değişim Programı

Farabi Değişim Programı, iki yükseköğretim kurumu arasında imzalanan Farabi Değişim Programı Protokolü ile gerçekleştirilir. İmzacı kurumlar, Farabi Değişim Programı Protokolü ile kendi aralarında Farabi Değişim Programı kapsamında ortak faaliyetler ve programlar gerçekleştirme konusunda işbirliği yapmayı taahhüt ederler. YÖK, Farabi Değişim Programı protokollerinin yükseköğretim kurumları arasında dengeli ve etkin dağılımının sağlanması için gerekli tedbirleri alır. Bu değişim programı bir yönetmelikle belirlenmiştir. Doç. Dr. Kazım UZUN Tarih Bölümü Farabi Koordinatörüdür.

Tarih Lisans Programının güncellen protokolü aşağıdaki tabloda verilmiştir:

 

Orhun Değişim Programı

Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği tarafından geliştirilen ve “Orhun Süreci” olarak adlandırılan öğrenci-öğretim elemanı değişim programında 6-7 Nisan 2017 tarihlerinde Dönem Başkanı Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin (KTMÜ) ev sahipliğinde Bişkek’te düzenlenen toplantıda “Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği Orhun Değişim Programı Yönetmeliği Taslağı” ile ilgili belgelerin müzakere edilip kabul edilmesiyle uygulama aşamasına geçilmiştir. Ege Üniversitesi, 2019-2020 Bahar döneminde 4 lisans öğrencisini ilk defa ağırlamıştır. Doç. Dr. Kazım UZUN Tarih Bölümü Orhun Programı Koordinatörüdür. Değişim programına katılmak isteyen öğretim üyeleri ve öğrenciler koordinatörlüğe başvurabilirler.

Protokol imzalanması ve öğrenci başvurusu halinde bu program için uygulanacak olan politikalar, Orhun Değişim Programına İlişkin yönetmeliğe göre düzenlenecektir. Orhun Değişim Programı’nın ne olduğu, kimlerin katılabildiği, program süresince verilen burslar, başvuru şartları ve belgeleri, anlaşma yapılan ülkeler ve belirlenen alanlar, başvuruların değerlendirilmesi, başvuru sonuçlarının ilan edilmesi ve program hakkındaki diğer detaylar, Ege Üniversitesi Orhun Değişim Programı web sayfasında detaylı olarak ele alınmıştır.

 


Ege Üniversitesi

EGE UNIVERSITY